Чешма на двора

Чешма на двора

Китно дворче с чешма на двора. Присядаш на сенчестата пейка и слушаш ромоленето й. Тихо, напевно и приспивно, песента на водата постепенно те унася. Какъв по-добър естествен лечител за стреса и напрежението. А в летните жеги нейната вода е най-сладка и най-студена.

Навремето дворните чешми са се използвали само за битови нужди. А на тези в дворовете на манастири и църкви нерядко са се поставяли надиписи – датата на градеж и името на майстора.

Днес тя е важна част от оформлението на целия градински ансамбъл. Не става дума за обикновена мивка с канела, а за красива декоративна чешма, която участва в естетическия вид на градината. Затова й отредете представително място в предната част на двора – лесно да се вижда от входа, без значение дали е свободно стояща или долепена до стената, или оградата на къщата.

Ето някои практически съвети за изграждане на чешма на двора:

- Поставете я до храст или цветя или на тревна площ.  Не е препоръчително да я изградите до големи дървета, които с корените си могат да застрашат конструкцията й.
- Чешмата трябва да допълва екстериона на двора, а не да бъде централен елемент.
- Може да я ключите в композиция заедно с пейка, беседка или скулптура.
- Чешмата, поставена на стената на двора или къщата се свързва по-лесно с водопроводната инсталация, отколкото свободно стоящата чешма.
- В началото на отклонението към чешмата поставете кран за спиране на водата, а близо до чешмата – кран за източване на системата.

реклама
Така ще предотвратите аварии през зимата.
- Отпадната вода може да включите към канализацията или да я използвате за поливане на градината, като изградите отклонение към лехите.
- Пред чешмата задължително трябва да има настилка, но е и зад нея. 
- За "гръб" на стоящата чешма може да послужат едри храсти, земен зелен насип или по-едри камъни. 
- По-разчупените модели на чешми предлагат няколко корита едно над друго, като имитират малкък водопад. Ако пък я скриете сред цветя, храсти и големи речни камъни, може да имитирате естествен воден басейн.

Неписаното българско правило, че човек в живота си поне една чешма трябва да вдигне. Независимо какъв материал ще изберете – мрамор, варовиг, гранит, речен камък, тухли, декоративен бетон или дърво – вложете творчество в нея. Това е вашата чешма и част от вашето наследство за поколенията след вас. 

Вижте още:
Конкурс "Вижте моята градина"


 


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius