Д-р Стефка Василева: Климаксът зависи от начина на живот

Д-р Стефка Василева: Климаксът зависи от начина на живот
/© Ивет Лолова

Д-р Стефка Василева е акушер-гинеколог-сексолог и работи в Плевен, в ДКЦ 2. Със своя професионализъм, внимание и любезност, тя насърчава своите пацинетки да обсъждат с нея проблемите си и заедно да намират най-доброто решение. От своя близо трийсет годишен опит ето какво още разказа тя за LudiMladi.bg.

Какво представлява менопаузата?

Менопаузата е период от развитието на жената, който практически продължава доста дълго. Започва 5-10 години преди спирането на мензиса с нормалните оплаквания: нервно вегетативни оплаквания, емоционален дискомфорт, скъсяване на менструалния цикъл за сметка на първата фаза. Причината е в намаляването на дистрогените и увеличаването на естрогените. На това се дължат изпотяването, сърцебиенето и т.н. горещи вълни. Това затруднява ежедневието на жената, макар да смятаме, че при 70-80 % от жените това е физиологичен период, но останалите 20-30 % , сами разбирате, не можем да ги оставим на съдбата и затова трябва да им помогнем, като облекчим начина им на живот. За тази цел има много и най-различни лекарствени форми.

реклама
Напоследък доста голямо внимание се обърна и на хомеопатията, която е световна тенденция в медицината. Отдаде се значимото и на хормоните – много добре копират симптоматиката, но имат и своите странични действия. Затова жените, като че ли предпочитат да използват по-леките форми - да облекчат страданията, но да нямат страничните действия на хормоните. Ние, лекарите, се стремим да балансираме този преход. След като приключи спирането на последния мензис, започва менопаузата. В този период жената трябва да бъде наблюдавана поне два пъти годишно. Ако минат повече от шест месеца без кървене и след това отново се появи,  това вече е тревожен сигнал за някаква патология и непременно тя трябва да потърси своя акушер-гинеколог.

Каква е разликата между критическа възраст и менопауза?

Критическата възраст или климаксът е преходът, през който преминава жената. Менопаузата е моментът, когато мензисът вече е спрял и е минала една година.

На каква възраст започва критическата възраст?

За България - около 50-52 години.

И кога казваме, че е приключила?

Около 5-10 години след като е спрял мензиса жените могат да продължат да имат оплаквания. И обикновено този период, търпейки това развитие, продължава от 15 до 20 години. Макар и по-леко в началото. На 38-39-годишна възраст може да започнат първите промени. После субективните оплаквания зачестяват – напрежение на гърдите, нервно вегетативни, емоционалния дискомфорт. С годините стават все по-чести и по-чести и когато спре мензиса са най-изразени. След това постепенно затихват оплакванията. Т.е. преходът е плавен и не напразно климакс означава стъпала – лека-полека в този период ние слизаме надолу.

Освен изкуствената менопауза, която настъпва при оперативно отстраняване на яйчниците, има ли тенденция за по-рано настъпване на менопаузата?

Не, даже има тенденция за по-късно настъпване. Докато в миналото за менопауза се говори в 48-50-тата година, сега - в 50-52-та година. Начинът на живот, това, което ние правим за себе си, това, което подпомагаме и като лекарствени форми, имам предвид хормонално заместващата терапия, дава положителна насока жената да отсрочи този период, защото тя се чувства работоспособна и е все още много дейна, за да я изолираме. Също както вдигнаха годините за пенсиониране. Сега не върви на една дама на 55 години да й кажеш, че е бабичка и да я игнорираш, да й лепнеш етикета. Та това е направо убийствено за някои жени.

Доколко е генетично заложено времето на започване и начинът на протичане на критическата възраст?

Всеки организъм е генетично обусловен в своето развитие. Но той търпи и промени вследствие на битуването -  начинът на живот. Това включва хранене, обличане, вредните навици – алкохол, цигари, кафе. В  периода на климакса костната маса намалява значително, като първата година след спирането на мензиса тя намалява до 25 %. Жената трябва да си създаде един разумен режим на живот със увеличаване на храните, съдържащи калций и много изразен двигателен режим, и спиране на цигарите. Донякъде жената сама определя как ще протече нейната критическата възраст. Ако спазва хигиенно диетичен режим с умерено двигателно натоварване – естествено, че критическата възраст ще премине по-леко.

За или против хормоналната терапия?

В световен мащаб има отлив от хормоналната терапия, но тя има своето предназначение и място. При жена с подчертано изразена клиника е желателно да се намесим, за да бъдем коректив в нейното здраве и състояние. Жената дори и в това състояние трябва да се чувства витална, работоспособна. Много от жените в този период са работещи и то активно, някои са в разцвета на кариерата си. Затова ние, лекарите, трябва да се намесим, за да съхраним нейната жизненост. Но тя трябва да бъде убедена. Обикновено беседваме, обяснявам й доводите за и против, защо се включва, какви са страничните действия, какво трябва да прави, какво не трябва и ние съвместно взимаме решение дали ще започнем хормонално заместваща терапия.

Има ли абсолютни забрани при приема на хормонално заместващата терапия?

Да, при приема на хормонални таблетки след 35 годишна възраст цигарите са абсолютно забранени, защото пушенето предизвиква спазъм на съдовете на малката мускулатура. Хормоните, които са включени в лекарствените форми, също имат такова въздействие. Така ефектът става двоен и се очаква, че би могло да настъпи някакъв съдов инцидент. Имам предвид - мозъка, сърцето. Затова трябва да бъдем отговорни, когато включваме лекарството.

Може ли по време на критическата възраст да настъпи забременяване?

Практически в периода, когато жената няма мензис не може да настъпи бременност, защото не се отделя яйцеклетка, няма функционално годна яйчникова тъкан. Има известни такива случаи, но това е достижение на науката. По изкуствен път може да се предизвика яйчникова дейност да се отдели яйцеклетка, да се оплоди инвитро и да се имплантира. В моята практика най-възрастната ми пациентка, забременяла по естествен път беше на 48 години. Една жена на 50 години може да  има мензис, но на тази възраст няма овулация. Жените в този период вече не би трябвало да се притесняват от забременяване.

Една година след спирането на мензиса ние им разрешаваме да правят свободно любов с цел партньорът да внася хормони, ензими. В този период влагалището започва атрофични промени поради липсата на хормони. Оттам нашата биология, природата ни е направила така, че  започваме да не се пазим, започваме да получаваме хормоните и ензимите косвено, чрез партньора. Много често ми задават  точно този въпрос - трябва ли да се пазя от забременяване – та в тази възраст те са  точно луди-млади. Така ни е създала природата - когато нямаме овулация, да не можем да забременяваме и да можем да правим свободно любов, без да се пазим.

Колко често жената в критическа възраст трябва да посещава гинеколог?

Всяка жена трябва да ходи на профилактичен гинекологичен преглед два пъти в годината, а при необходимост личният гинеколог ще я предупреди, ще я предизвести колко често тя трябва да го посещава - било със заболявания на маточната шийка, говоря за т.нар. ранички, било със полипи, миоми или свличане на влагалищните стени на матката.

Какви изследвания се налагат в този период?

Жената трябва да бъде наблюдавана и да се правят задължително цитонамазка и мамография с цел да не се изпуснат злокачествени заболявания в менопаузата. Това е много важно. Много жени си мислят: „Ами точно на мен ли ще се случи. Защо да си правя цитонамазка, когато се чувствам добре.” Не, именно когато жената е добре, тя трябва да си направи своята профилактична цитонамазка, за да не изпуснем нещо, за което после ще бъде късно и ще съжаляваме и двете страни.

Какво бихте пожелали на жените в златна възраст?

Пожелавам им много любов, защото българката заслужава да бъде обичана и да обича, да бъде уважавана не само в семейството, но и в обществото. Може би трябва да я издигнем на пиедестал – заслужила го е от времето на нашето Възраждане.

Прочете още от  д-р Стефка Василева:
Имах 16-годишна бременна пациентка


Коментари 0 коментара Добави коментар
Блогосфера на Златната възраст

Реклама


Търсене
 ключова дума
пълно съвпадение
някоя от думите
всички думи
Абонамент


Реклама
СУДОКУ

Инструкции

Препоръчваме: Az-jenata.bg - списание за модерната жена Аз детето - детският портал

gemius